Vrij Nederland zelfstandig verder onder leiding van Sander Heijne

Amsterdam – 15 februari 2024
Sander Heijne wordt per 1 april 2024 de nieuwe hoofdredacteur van Vrij Nederland. De onderzoeksjournalist volgt Ward Wijndelts op, die besloten heeft zijn functie neer te leggen. Vrij Nederland staat tevens op het punt om als zelfstandige entiteit verder te gaan. In nauwe samenwerking met Pakhuis de Zwijger bouwt Vrij Nederland aan een onafhankelijk mediahuis dat zichzelf ten doel stelt te waken over de grenzen van de vrije samenleving.

Ward Wijndelts: “Ik kijk met trots terug op alles wat we de afgelopen jaren hebben bereikt. WPG heeft mij vorig jaar gevraagd om een nieuw huis voor Vrij Nederland te zoeken. Die zoektocht is nu ten einde. Nu Vrij Nederland een nieuwe fase in gaat, is dit voor mij een logisch moment om te vertrekken.”

Corine d’Haans, directeur WPG Media: “Ward heeft Vrij Nederland samen met zijn redactie en team van freelance journalisten vernieuwd. Wij bewonderen Ward voor de liefde en energie waarmee hij Vrij Nederland de afgelopen zeven jaar heeft geleid.

Wiet de Bruijn – algemeen directeur WPG Uitgevers: “Met het afscheid van Vrij Nederland komt er voor WPG een einde aan een tijdperk. Er is de uitgeverij veel aan gelegen om Vrij Nederland een duurzame toekomst te bieden. In het afgelopen jaar is er met meerdere partijen gesproken over een overname. De inhoudelijke visie die Sander Heijne presenteerde in samenwerking met Pakhuis de Zwijger, was voor ons de meest overtuigende. We kennen Sander als een uitstekend journalist die bovendien geruime ervaring heeft als ondernemer. Met de verzelfstandiging van Vrij Nederland kan WPG Uitgevers zich volledig concentreren op het uitgeven van boeken en luisterboeken.”

Rob van Eijbergen, voorzitter Stichting Weekbladpers: “Na een grondige zoektocht zijn we ervan overtuigd dat Vrij Nederland onder leiding van Sander Heijne en in samenwerking met Pakhuis de Zwijger op onafhankelijke wijze (voor en door het publiek, zonder commerciële/private aandeelhouders) nog vele jaren belangrijke progressieve (onderzoeks-) journalistieke producties kan blijven maken.”

“Voor Pakhuis de Zwijger is de samenwerking met Vrij Nederland een waardevolle aanvulling op het reguliere programma”, zegt Oeds Westerhof, directeur-bestuurder van Pakhuis de Zwijger. “De programmering van Pakhuis de Zwijger is gericht op dialoog over maatschappelijke thema’s. Vrij Nederland zal het journalistieke programma in het Pakhuis versterken. In de afgelopen periode heeft Pakhuis de Zwijger veel geïnvesteerd in mogelijkheden om online programma’s te maken, met name daarvan kan Vrij Nederland profiteren.”

Sander Heijne: “Ik beschouw het als een grote eer om Vrij Nederland de komende periode te mogen leiden. Naast het maandblad gaan we het komende jaar investeren in een nieuw digitaal platform, om onze journalistiek nog beter over het voetlicht te brengen. Daarnaast gaan we onze journalistiek verrijken met bijeenkomsten in Pakhuis de Zwijger en elders in het land. Ook als zelfstandige entiteit zullen we de traditie die Vrij Nederland sinds 1940 heeft opgebouwd eerbiedigen en voortzetten.”

Vrij Nederland wordt in de nieuwe situatie weer van Vrij Nederland. Stichting Weekbladpers blijft 100% aandeelhouder van Vrij Nederland B.V. Bij de afwezigheid van externe aandeelhouders zal 100 procent van inkomsten ten goede komen aan de journalistiek van Vrij Nederland.