Sander Donkers en David Kleijwegt winnen de Jip Golsteijn Journalistiekprijs

Sander Donkers en David Kleijwegt winnen de Jip Golsteijn Journalistiekprijs

21-02-2012
Weekbladpers Media
Sander Donkers en David Kleijwegt winnen de Jip Golsteijn Journalistiekprijs

Sander Donkers en David Kleijwegt zijn voor hun verhaal over Lucky Fonz III en Guido Belcanto bekroond met de Jip Golsteijn Journalistiekprijs 2012.

Hun artikel werd gepubliceerd 19 februari 2011 in Vrij Nederland. Donkers en Kleijwegt kregen hun prijzen, een geldbedrag van tweeënhalfduizend euro en een oorkonde, vanmiddag uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Paradiso, Amsterdam. Lees hier het hele artikel.

Uit het juryrapport: "In een bijzondere dubbelslag, die uitmondt in een kwartetvorm, stapt het duo (Donkers en Kleijwegt, red.) in de auto naar België, waar in caravanpark Siësta de koning van het Vlaamse levenslied resideert: Guido Belcanto. Op de achterbank zit, een beetje nerveus, zijn opvolger, Lucky Fonz III. Na een rit langs wat in Belcantotermen 'de pechstrook in het leven' heet, is het zover… de rest moet u zelf lezen. Want onnavolgbaar wordt dit curieuze tweetal in woord en beeld gebracht, in een pageturner zonder weerga, onder de welluidende titel Hou Van Ons, de laatste troubadours."

De Jip Golsteijn Journalistiekprijs is een tweejaarlijkse prijs voor bijzondere journalistieke producties op cultureel gebied. De genomineerden dit jaar waren, naast Sander Donkers en David Kleijwegt, Robert Haagsma, Menno Pot en Saul van Stapele. De vorige winnaars zijn Rob van Scheers (2010), Peter van Brummelen (2008), Hester Carvalho (2006) en Jean-Paul Heck (2004).

In de jury van de Jip Golsteijn Journalistiekprijs 2012 zitten Bertjan ter Braak, Paul Evers en Nathalie Kester. Het bestuur van de stichting bestaat uit Constant Meijers (voorzitter), Harry de Winter, José Yntema, Marion Golsteijn-Wassenaar, Barry Schultz en Jan-Maarten de Winter.

De Jip Golsteijn Journalistiekprijs is ingesteld na het overlijden van Jip Golsteijn op 22 februari 2002. Hij was van 1968 tot aan zijn dood een van de populairste en productiefste cultuurjournalisten. Voor De Telegraaf schreef hij over film, literatuur en popmuziek. Hij interviewde duizenden popsterren, schrijvers, acteurs en regisseurs.